Sósvizes medence? Na az mire jó?

folias medence

Sósvizes medence? Na az mire jó?

Témakör : Medencetechnika

Lehet egy kerti medence is sósvizes fertőtlenítésű.

Lehet egy kerti medence is sósvizes fertőtlenítésű.

Sósvizes medencéről talán már mindenki hallott. A világ több pontján ez a vízfertőtlenítési mód igen elterjedt. Miért szeretik ezt az emberek világszerte? Nem kellemetlen a sós víz? Körüljártuk a témát.

A sósvizes vízfertőtlenítés alapja az elektrolízis. A sóbontó készülék anódja és katódja között létrejött töltéskülönbség elemeire bontja a vízben oldott konyhasót (NaCl). A konyhasóból a vízbe oldódott klorid ionok a víz hidrogén molekuláival reakcióba lépve sósavat (HCl) képeznek. A sósav fertőtlenítő hatása miatt a vízben lévő baktériumok, algák elpusztulnak. A sósav szinte azonnal elemeire bomlik, és újra főleg  konyhasó és egyéb sók keletkeznek belőle a vízben. A medence vizéhez így nem szükséges klóros fertőtlenítőszert adagolni.

Fontos megemlíteni, hogy a klór csak akkor fejti ki leghatékonyabban a hatását, ha a medencevíz pH-ja megfelelő értékre van beállítva (7,2-7,4). A sósvizes fertőtlenítés mellett is figyelni kell a medencevíz pH-ját, azt PH MÍNUSZ vegyszerrel kell beállítani a megfelelő értékre.

Sósvizes fertőtlenítés nem javasolt beltéri medencéhez a medencetér sós-klóros levegője miatt. Kültéri medencéhez kimondottan javasolt a sósvizes medence  azoknak, akik nem szeretnének klóros vegyszereket használni medencéjükhöz.

A sósvizes medencébe rozsdamentes és saválló fémalkatrészeket (AISI 316) kell rakni (pl. létra) és fontos a vízforgató szivattyút is a sósvíznek megfelelően kiválasztani, hogy elkerüljük a só okozta korróziót.

A sósvizes medence sótartalma a tengervíz sótartalmának kb. 5-10 %-a. Ennek megfelelően a víz csupán enyhén lesz sós. Ez az enyhén sós víz a szemet nem irritálja.

A sóbontó berendezés élettartama nagyon hosszú. A gyártók 7-10 ezer óra garanciát adnak a sóbontó cellára. A sóbontó cella öntisztuló, karbantartást nem igényel.

 


Szóljon hozzá

Kövessen bennünket

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar

Keresés a termékek között

0 WooCommerce Floating Cart

No products in the cart.