A medencegépészet alapjai pár mondatban…

Üdvözöljük!

Ezen az oldalon összegyűjtöttük önnek a medencegépészet alapjait.

Ha szeretne megtudni többet a medencék gépészetéről olvasson tovább.

Ha Ön éppen medencét épít, és a gépészethez segítségre van szüksége, akkor jó helyen jár. Böngésszen kedvére a weboldalunkon.

Amennyiben árajánlatot szeretne kérni medencéjéhez, az itt teheti meg: INGYENES AJÁNLATKÉRÉS

Jó olvasást kívánunk!

Egy medence alapvetően két nagy egységből tevődik össze: az egyik a medencetest, a másik pedig a medencegépészet.

Mivel a medencetest szükségessége mindenki számára világos, már csak az a kérdés, hogy miért van szükség gépészetre egy medencében?

Miért van szükség gépészetre egy medencében?

A medencében folyamatosan víz van, amely beszennyeződik és algásodik. A nagy tömegű vízmennyiség rendszeres cseréje lassú és költségigényes lenne, a vegyszerek önmagukban pedig nem képesek megoldani a szennyeződések eltávolítását a vízből. A probléma leggyorsabb és leghatékonyabb megoldása – a jelenlegi technológiai feltételek mellett – a víz homokágyon történő megszűrése. Ezt a folyamatot hívjuk egy medencében szűrésforgatásnak.  A medencevíz szűrése a medencegépészet alapja. A szűrésforgatás egy zárt rendszerként működik. Egy szivattyúval vizet szívunk a medencéből, a vizet átvezetjük a szűrőtartályban lévő szűrőhomokon, majd visszanyomjuk a medencébe.

Homokszűrős medencegépészet elméleti ábrája mozgóképpel
A szűrésforgatás folyamata

Süllyesztett és feszített víztükrű medence gépészete:

Süllyesztett víztükrű  medencében a vizet a szkimmeren és a padlóösszefolyón keresztül szívjuk el és az oldalfalakon lévő befúvókon keresztül tápláljuk vissza.
Feszített víztükrű medencében a víz a medence köré épített vályún keresztül folyik el a kiegyenlítő tartályba. A szivattyú visszanyomja a kiegyenlítő tartályban lévő vizet a szűrőtartályon át a medence padlójában elhelyezett befúvókon keresztül a medencébe.

süllyesztett víztükrű medence
Süllyesztett víztükrű medence
Feszített víztükrű medence

Gépészeti elemek a medencetestben:

Bizonyos gépészeti elemeket a medencetest falába és a padlóba helyezünk. Ezeket befalazó elemeknek vagy medencetest szerelvényeknek hívjuk. A gépészet többi része a gépházban helyezkedik el.
Az alapvető befalazóelemek a következők: szkimmer (fölözőedény), befúvók, padlóösszefolyó vagy fali elszívó.
A befalazóelemeket uszodatechnikai PVC nyomócsövekkel bekötjük a gépházig.
A medencetest falába rakhatunk lámpát is. A lámpa kábelét lépésvédelmi gégecsőben szintén a gépházba vezetjük.
A PVC csöveket vezethetjük az aljzatba betonozva vagy a falak külső felén. Ha padlóösszefolyót szeretnénk a medencénkbe, akkor azt természetesen csak az aljzatban tudjuk elvezetni. A falban nem javasoljuk a csövek elvezetését, hogy ne gyengüljön a falszerkezet. A csöveket érdemes csőbilinccsel a falhoz rögzíteni. A nagynyomású PVC csövek ragasztásához különleges ragasztót használunk.

Medence gépház:

A gépházba vezetjük a befalazóelemek csöveit. A gépházban szereli össze a gépész a szűrőforgató rendszert. A szűrőforgató rendszer tartalmaz szűrőtartályt, váltószelepet,vízforgató szivattyút, csöveket, idomokat, elzáró szerelvényeket, tömítéseket, bilincseket. A szivattyút és homokszűrőt hollanderekkel csatlakoztatjuk a csőrendszerhez. Így a csatlakozások oldhatóak lesznek. Ez nagy segítség lesz egy szűrőhomokcsere esetén és a szivattyú kivételekor.
A gépházba helyezzük el az élményelemekhez tartozó élményszivattyúkat, a medencefűtést, és az elektromos kapcsolószekrényt.
Javasolt elhelyezni a gépházban zsompaknát és bele zsompszivattyút. A zsompszivattyúval megvédjük a gépházat és a költséges keringetőszivattyút az elázástól, ezért nem érdemes rajta spórolni. Belső vízszintérzékelős szivattyút javasolunk zsompszivattyúként használni. Webshopunkban ilyen zsompszivattyút talál.

medence gépészet mednec gépház
elkészített medence gépház