Medencegépészeti szótár

Befúvó: ezen az idomon keresztül érkezik a szűrőtartályban megszűrt víz vissza a medencébe. Két típusa létezik: fali befúvó és padlóbefúvó. Az utóbbiból rozsdamentes változat is használt feszített víztükrű közületi medencékben.

fali befúvó

műanyag fali befúvó

padlóbefúvó

műanyag padlóbefúvó

KO rozsdamentes padlóbefűvó

rozsdamentes padlóbefűvó

 

 

 

 

 

 

Ellenáramoltató/úszógép: nagy teljesítményű szivattyúval (40-70 m3/óra) akkora vízáramot tudunk a medencében létrehozni, hogy úszni tudjunk a medencében egy helyben állva. Hasonlóan egy folyóban árral szemben való úszáshoz. Az ellenáramoltató lehet vizébe belógatós vagy a gépházba telepített rendszer. Az utóbbival nagyobb teljesítményt tudunk elérni és esztétikusabb is.

beépített ellenáramoltatóbefüggeszthető ellenáramoltató

Élményszivattyú: a medencébe telepített élményelemekhez használt szivattyú. A medencéből szívja és oda nyomja vissza a vizet a szűrésforgatástól független, zárt rendszeren keresztül. Általában nagy teljesítményűek: min. 20 m3/óra

MegaFlooder JET MFLO szivattyú kontra-4 szivattyú kripsol karpa szivattyú

Élményelem: a medencébe helyezett gépészeti elem, amely nem a szűrésforgatáshoz tartozik. Pl.: masszázssarok (1 db befúvó a derékhoz és 2 db a lapockákhoz), vízkés, nyakzuhany, buzgár, pezsgőágy, stb. Az élményelemekhez élményszivattyúkat használunk, amelyek nagyobb teljesítményűek (> 20 m3/óra) a keringetőszivattyúknál.

íves nyakzuhany

íves nyakzuhany

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fali elszívó: általában Polipropilén medencéknél használják padlóösszefolyó helyett. Feladata a padlóösszefolyóval megegyezik.

Gépház/gépészeti akna: itt helyezkedik el a szűrőforgató rendszer, az élményszivattyúk és az elektromos megszakítódoboz. Érdemes a gépházat a medencéhez minél közelebb telepíteni, de ha a körülmények megengedik telepíthető pincébe vagy alagsorba is. Épülhet betonból, zsalukőből vagy készülhet polipropilénből is. Javasolt a gépház aljzatát a medence aljzatánál mélyebbre telepíteni, de nem feltétel a megfelelő működéshez. Javasolt a gépházba zsompakna telepítése.

gépház

medence gépház műanyag kiegyenlítőtartállyal

gépészeti akna

medence gépészeti akna műanyagból

 

 

 

 

 

 

 

 

Kiegyenlítő tartály: feszített víztükrű medencéknél alkalmazott víztározó puffertartály. A medencéből a víz eltávozik a feszítővályúkon keresztül. A vályúkból érkező víz a kiegyenlítőtartályba folyik, ahonnan a vízforgató szivattyú átnyomja a vizet a szűrőtartályon át vissza a medencébe. A kiegyenlítő tartály mérete a medence méretéhez igazodik. Általában a medence méretének a 10 %-a. A kiegyenlítő tartály a gépházban vagy annak közelében helyezkedik el. A kiegyenlítő tartály lehet egy vízszigetelt betontest és készülhet műanyagból is.

Padlóösszefolyó: más néven padlóürítő. A medence beton aljzatába elhelyezett idom. A feladata, hogy le lehessen rajta keresztül ereszteni a medence vizét, valamint rajta keresztül is történhet az elszívás a szűrésforgatás során. Érdemes a padlóösszefolyó ágának a csapját félig megnyitni, hogy ezen keresztül is szívjon a keringető szivattyú.

padlóösszefolyó

műanyag padlóösszefolyó

rozsdamentes padlóösszefolyó

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sósvizes fertőtlenítő: a sósvizes klórozás a medencék fertőtlenítésének egyik legelterjedtebb módszere nemzetközi szinten. Nem igényli veszélyes és költséges vegyszerek tárolását, illetve alkalmazását. Nem okoz szennyeződést. Veszélytelen az egészségre. A medence vizében konyhasót kell feloldani. A szűrési körbe beépített sóbontó cella által előállított klór végzi a fertőtlenítést. A kötött klórt a cella elbontja, amely visszaalakul sóvá, így a fertőtlenítés során a só nem fogy el a medencéből. Nincs szabad klór a vízben, ezért szagtalan és nem csípi a szemet. Alacsony üzemeltetési költsége van, az ára néhány év alatt megtérül, öntisztító, nem igényel karbantartást. Egyszerűen utólag is könnyen beépíthető.

Szkimmer: magyarul fölözőedény. A víz elszívása mellett az úszó szennyeződések kiszűrése a feladata. A szkimmer szűrőkosarában gyűlnek fel a falevelek, rovarok és a további szennyeződések a víz felszínéről. A szűrőkosarat érdemes hetente ellenőrizni, igény esetén kitisztítani. A szkimmer nyílásának a közepéig legyen a medence feltöltve vízzel. A szkimmer szűrőkosarába érdemes a lassan oldódó vegyszereket rakni (klórtabletta, pelyhesítő tabletta). Ezzel megspórolhatunk egy úszó vegyszeradagolót, amely a vízfelület látványát rontja. A szkimmeren keresztül szívjuk a legtöbb vizet a medencéből, ezért a szkimmer csapja legyen teljesen nyitva. A legtöbb szkimmer úgy van kialakítva, hogy porszívozni is lehessen rajta keresztül. Ezzel meg lehet spórolni egy porszívóág kialakítását.

szkimmer

szkimmer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szűrőforgató szett: tartalmazza a gépészet legfőbb alkatrészeit, amelyek a következők: szűrőtartály, váltószelep, vízforgató szivattyú, összekötő cső a váltószelep és a szivattyú közé, tömítések, bilincsek. A legjobb választás ár/érték arányban. Egyenként az alkatrészei többe kerülnének.

szűrőforgató szett

homokszűrős vízforgató szett

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szűrőtartály: ebbe a tartályba helyezzük a szűrőhomokot. A szűrőtartályban lévő homokágyon szűrjük meg a medence vizét. A tartályt kb. a 3/4 részéig kell tölteni homokkal. Ennél feljebb ne töltsünk bele homokot, mert úgy a homok bekerülhet a csőrendszerbe és a medencébe. A szűrőtartályban helyezkednek el a szűrősípok. A szűrőtartály tetején vagy az oldalán helyezkedik el a váltószelep.

Hayward szűrőtartály

homokszűrő tartály

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szűrőhomok: nagy tisztaságú uszodatechnikai kvarchomok. Többféle szemcseméretben kapható: 0,4-0,8 mm; 1,2-2 mm stb. A szűrőhomok tisztaságát/eltömítettségét jelzi a váltószelepen elhelyezett nyomásmérő óra. A magánmedencék szűrőforgató rendszere 0,8-1 bar üzemi nyomáson működik. Ha a nyomásmérő óra ennél többet mutat, akkor a szűrőhomok eltömődött, végezzünk visszamosatást (Backwash/Lavage).
A szűrőhomokot bizonyos időközönként cserélni kell. Ez akkor válik esedékessé, amikor a homokban annyi lesz a felgyülemlett szennyeződés és alga, hogy már nem tudjuk a homokot visszamosatással kitisztítani. A szűrőhomok csere a medence használatától függően 3-5 évente javasolt.

UV fertőtlenítő: az UV sugaras fertőtlenítés lényege, hogy a vizet UV fénnyel kezeljük. Ennek hatására a vízben található baktériumok, vírusok, gombák, algák és egyéb mikroorganizmusok elpusztulnak vegyszerek hozzáadása nélkül. Az UV lámpa 253,7 nm hullámhosszú UV-C sugárzást bocsát ki. Ez a sugárzás megöli a baktériumokat, vírusokat, és az egysejtű élőlényeket. Lehetetlenné teszi az elszaporodásukat, ezzel jelentősen csökkentve az adagolandó fertőtlenítőszer mennyiségét. Kiegészítő vízkezelésként aktív oxigénes fertőtlenítés javasolt mellé.

Váltószelep: lehet 6 vagy 4 állású, létezik belőle kézi és automata kivitel. A víz folyásának az irányát tudjuk vele szabályozni a szűrő-forgató rendszerben. Az állásai: Filter (vízforgatás szűréssel), Recirculate (vízforgatás szűrés nélkül), Backwash (szűrőhomok visszamosatás), Rinse (öblítés), Waste (ürítés a csatornába) Closed/Winter (zárt állás). Fontos, hogy csak akkor állítsunk fokozatot a váltószelepen, ha a szivattyú ki van kapcsolva!

 

hayward valtoszelephayward valtoszelep sideAQUASTAR COMFORT autmata váltószelep

Vízforgató szivattyú: a szűrésforgatás lelke a szivattyú. A vízforgató szivattyú ráömléses. Ez azt jelenti, hogy a gravitációsan ráfolyó vizet képes kinyomni magából, vizet felszívni nem tud. Javasolt a gépház aljzatát lejjebb rakni, mint a medence aljzatát, hogy a medencében lévő összes víz rá tudjon folyni a szivattyúra. A vízforgató szivattyúban általában van hajfogó, vagy ún. szűrőkosár. A szűrőkosár tisztítása hetente javasolt.

A magánmedencéknél  használt vízforgató szivattyúk szűrési teljesítménye általában 4-20 m3/óra között mozog. Az ennél nagyobb teljesítményű szivattyúkat élményelemekhez vagy közösségi medencékhez alkalmazzuk.

FONTOS, hogy a szivattyút ne járassuk szárazon! Csak akkor indítsuk be, ha meggyőződtünk róla, hogy feltelt vízzel.

streamer szivattyú

Zsompakna: a gépházba javasolt legalább 20 cm mély mélyedés, amelybe zsompszivattyút helyezünk. Feladata, hogy a gépházban összegyűlő nem kívánatos víz (pl. esővíz, talajvíz, csőtörésből fakadó víz, stb.) ebbe a mélyedésbe gyűljön össze, és ne az értékes vízforgató- és élményszivattyúkat áztassa el.

Zsompszivattyú: a zsompaknába helyezzük, ahonnan a felgyülemlő vizet szivattyúzza ki a gépházból. Alkalmazása az értékes gépészet elázása elkerülése végett javasolt. Belső érzékelős merülőszivattyút alkalmazzunk zsompszivattyúnak.

steinberg zsompszivattyú


0 WooCommerce Floating Cart

No products in the cart.