Medencegépészet szótár

Ezen az oldalon összegyűjtöttem a legfontosabb medencegépészeti alapfogalmakat.

Mielőtt medence kivitelezésbe kezdesz, érdemes tisztában lenned ezekkel. A medencegépészet a víz tisztántartásáért felel és kényelmi funkciókat szolgál.

Böngészd végig az oldalt és kaphatsz egy általános képet arról, hogy milyen gépészeti elemek léteznek, és miket kérhetsz tőlünk a medencédbe.

Medencetest szerelvények / Befalazó idomok

1. Befúvó

Ezen az idomon keresztül érkezik a szűrőtartályban megszűrt, fűtött, vegyszerezett víz a medencébe. Két típusa létezik: fali befúvó és padlóbefúvó. Fali befúvókat szkimmeres/süllyesztett víztükrű medencébe, padlóbefúvókat feszített víztükrű medencébe teszünk. Rozsdamentes változat is létezik mindegyikből.

2. Padlóösszefolyó / Fenékürítő

A medence beton aljzatába elhelyezett műanyag vagy rozsdamentes szerelvény. A feladata, hogy le lehessen rajta keresztül ereszteni a medence vizét, valamint rajta keresztül is történhet az elszívás a szűrésforgatás során. Érdemes a padlóösszefolyó ágának a csapját félig nyitva tartani az üzemeltetés során, hogy a szkimmer mellett ezen keresztül is szívjon a keringető szivattyú.

 

3. Elszívó idom

Élményszivattyúk szívóágát az előírások szerint egy külön fali vagy padlóba helyezett elszívó idomon keresztül kell megoldani. Az elszívó idomoknak úgy van kialakítva a felülete, hogy ne lehessen teljesen letakarni és ne lehessen testtel hozzáragadni. A nagyméretű szivattyúk olyan szívóerőt képesek kifejteni, hogy szükséges őket megfelelően védett idomon keresztül bekötni a medencébe. Szívóidomból a biztonság kedvéért a legtöbb esetben minimum kettő darabot helyezünk a medencébe szivattyúnként.

4. Szkimmer / Fölöző

A víz elszívása mellett az úszó szennyeződések kiszűrése a feladata. A szkimmer szűrőkosarában gyűlnek fel a falevelek, rovarok és a további szennyeződések a víz felszínéről. A szűrőkosarat érdemes hetente ellenőrizni, igény esetén kitisztítani. A szkimmer nyílásának a közepéig legyen a medence feltöltve vízzel. A szkimmer szűrőkosarába érdemes a lassan oldódó vegyszereket rakni (klórtabletta, pelyhesítő tabletta). Ezzel megspórolhatunk egy úszó vegyszeradagolót, amely a vízfelület látványát rontja. A szkimmeren keresztül szívjuk a legtöbb vizet a medencéből, ezért a szkimmer csapja legyen teljesen nyitva. A legtöbb szkimmer úgy van kialakítva, hogy porszívozni is lehet rajta keresztül. A szkimmer tartozékai: kosár, porszívótárcsa

5. Medence világítás

A medence falába rakható reflektor vagy kisebb méretű spotlámpa. Létezik belőle többféle típus: bebetonozható, utólag felszerelhető. Ez a szerelvény díszíti a legjobban a medencét. Éjszaka gyönyörűen megvilágítja a vizet és a környezetet is. A medencében szóródik a lámpa fénye. Az elhelyezett reflektorok javasolt száma 25 m2/db. Egy 6×3 m-es medencébe 1 db, de egy 8×4 m-es medencébe már 2 db refelektort javasolunk telepíteni. Medence világításból létezik klasszikus halogénizzós és modern LED-izzós típus is hideg fehér, meleg fehér és színes kivitelben. Színes izzókból létezik integrált távirányítóval rendelkező típus. A lámpa telepítésénél figyeljen a kapcsolás helyére! A medence építése előtt döntse el, hogy honnan szeretné kapcsolni a világítást és ne felejtsen a kapcsolóhoz kábelt vezetni!

 

6. Ellenáramoltató / Úszógép

Nagy teljesítményű szivattyúval (60-100 m3/óra) akkora vízáramot tudunk a medencében létrehozni, hogy úszni tudjunk a medencében az ű partról nézve egy helyben maradva. Hasonlóan egy folyóban árral szemben való úszáshoz. Az ellenáramoltató lehet vízbe belógatós vagy a betonfalba és gépházba telepített rendszer. Az utóbbival nagyobb teljesítményt tudunk elérni és esztétikusabb is.

7. Nyakzuhany

A medencébe helyezett gépészeti elem, amely nem a szűrésforgatáshoz tartozik. Pl.: masszázssarok (1 db befúvó a derékhoz és 2 db a lapockákhoz), ellenáramoltató, nyakzuhany, buzgár, pezsgőágy, stb. Az élményelemekhez élményszivattyúkat használunk, amelyek nagyobb teljesítményűek (> 20 m3/óra) a keringetőszivattyúknál.

A medence gépház részei

1. Gépház, gépészeti akna

Itt helyezkedik el a szűrőtartály, a váltószelep, a vízforgató szivattyú, az élményszivattyúk és az elektromos kapcsolószekrény.

Érdemes a gépházat a medencéhez minél közelebb telepíteni, de ha a körülmények megengedik telepíthető a felszín fölé is. Egész évben meleg éghajlaton (pl. Kaliforniában) a medence gépészete a házak mögött, a felszín felett van elhelyezve. Itthon is több esetben szereltünk már felszín feletti gépházakat kerti tárolókba, melléképületekbe.

Pincébe, garázsba vagy alagsorba NEM javasoljuk a medencegépészet telepítését! Kerellemetlen amikor egy csőtörés miatt elázik az autó vagy az alagsorban tárolt egyéb dolgok.

A medence gépház épülhet betonból, zsalukőből. Javasolt a gépház aljzatát a medence aljzatánál minimum 25 cm-rel mélyebbre telepíteni. Javasolt a gépházba zsompakna létesítése, amelybe zsompszivattyút helyezünk el az értékes berendezések védelme érdekében.

medence gépészet kialakítása

2. Szűrőtartály

Ebbe a tartályba helyezzük a szűrőüveget. A szűrőtartályban lévő üvegágyon szűrjük meg a medence vizét. A tartályt kb. a 3/4 részéig kell tölteni szűrőüveggel. A szűrőtartály aljába egy zsák (25 kg) durva szemcseméretű (1-3 mm) szűőrüveget rakunk, a maradék részt finom szemcseméretű (0,5-1 mm) szűrőüveggel töltjük fel. Ha a tartály 3/4 részénél több szűrőüveget teszünk a tartályba, akkor sem történik gond, csupán az első néhány visszamosatásnál a feleseleges üvegtöltet a csatornába fog távozni. A szűrőtartályban helyezkednek el a szűrősípok vagy szűrőgyertyák, kollektorkarok. A szűrőtartály tetején vagy az oldalán helyezkedik el a váltószelep.

3. Szűrőüveg

Nagy tisztaságú uszodatechnikai kvarcüveg aktivált felülettel. Többféle szemcseméretben kapható: 0,5-1 mm; 1-3 mm stb. A szűrőüveg tisztaságát/tömítettségét jelzi a váltószelepen vagy a tartály tetején elhelyezett nyomásmérő óra. A magánmedencék szűrőforgató rendszere 0,8-1 bar üzemi nyomáson működik. Ha a nyomásmérő óra ennél többet mutat, akkor a szűrőüveg eltömődött, végezzünk visszamosatást (Backwash).

A szűrőhomokkal szemben a szűrőüveg nem szorul cserére, mert a felületén nem alakul ki biofilm.
A szűrőhomokot bizonyos időközönként cserélni kell. Ez akkor válik esedékessé, amikor a homokban annyi lesz a felgyülemlett szennyeződés és alga, hogy már nem tudjuk a homokot visszamosatással kitisztítani. A szűrőhomok csere a medence használatától függően 3-5 évente javasolt.

4. Váltószelep

Lehet 6 vagy 4 állású, létezik belőle kézi és automata kivitel. A víz áramlásának irányát tudjuk vele szabályozni a szűrőtatályban. Az állásai: Filter (vízforgatás szűréssel), Recirculate (vízforgatás szűrés nélkül), Backwash (szűrőhomok visszamosatás), Rinse (szűrőtartály öblítése), Waste (ürítés a csatornába) Closed/Winter (zárt állás), Winter (téli üzemmód). Fontos, hogy csak akkor állítsunk fokozatot a váltószelepen, ha a szivattyú ki van kapcsolva!

5. Vízforgató szivattyú

A szűrésforgatás lelke a szivattyú. Az átalaunk forgalmazott összes vízforgató szivattyú önfelszívó, azaz képes 2 m mélyről is felemelni a medence vizét. Javasolt a gépház aljzatát lejjebb rakni, mint a medence aljzatát, hogy a medencében lévő összes víz rá tudjon folyni a szivattyúra, és le tudja teljesen üríteni a medence vizét. A vízforgató szivattyúban általában van hajfogó, vagy ún. szűrőkosár. A szűrőkosár tisztítása hetente javasolt.

A magánmedencéknél használt vízforgató szivattyúk szűrési teljesítménye általában 4-20 m3/óra között mozog. Az ennél nagyobb teljesítményű szivattyúkat élményelemekhez vagy közösségi medencékhez alkalmazzuk.

FONTOS, hogy a szivattyút ne járassuk szárazon! Csak akkor indítsuk be, ha meggyőződtünk róla, hogy feltelt vízzel.

6. Sóbontó, sósvizes fertőtlenítő

A sósvizes klórozás a medencék fertőtlenítésének egyik legelterjedtebb módszere nemzetközi szinten. Nem igényli veszélyes és költséges vegyszerek tárolását (klórgranulátum, folyékony hypo), illetve alkalmazását. Nem okoz szennyeződést. Veszélytelen az egészségre. A medence vizében nagy tisztaságú konyhasót (NaCl) kell feloldani. A hazánkban elterjedt sósvizes rendeszerek ~4 mg/l töménységű sóoldatban üzemelnek rendeletetésszerűen. Ez azt jeletni, hogy 1 m3 medencevízben 4 kg sót oldunk fel.

A vízszűrési körbe beépített sóbontó cella által elektorlítissel előállított klórgáz végzi a fertőtlenítést. A képződött klórgáz egy része visszaalakul sóvá, egy része pedig távozik a medence felületén keresztül a levegőbe. A fertőtlenítés során a só kis ütemben fogy a medencéből, mert hígul a rendszer. A sós víz lágy és nem csípi a szemet. A kb. 4 mg/liter sókoncentráció kb. megegyezik az ember könny sótartalmával. Alacsony üzemeltetési költsége van, az ára néhány év alatt megtérül. Egyszerűen utólag is könnyen beépíthető.

A sótartalmú medencevíz megkövetel pár dolgot, amely egy egyszerű, klórtablettával fertőtlenített medencénél nem előírás: 

  • Nem javasoljuk a medencében semmilyen fém tárgy használatát. Léteznek saválló medence eszközök (nyakzuhany, létra, stb.), de a legtöbb gyártó nem vállal rá garanciát, ha sós vízbe tesszük a saválló eszközeiket. A sóbontó készülék elektorízist végez, amely során töltött részecskék képződnek a medence vizében. Minden esetben védőföldelést kell rakni a csőhálózatba, amely a vízben kialakult potenciálkülönbséget kiegyenlíti. Amennyiben nincs földelés a csőhálózatban, abban az esetben a töltött részecskék elkezdenek a fém alkatrészeken (pl. létra) kivándorolni a medencéből. A távozó töltött részecskék elektrokorróziót okoznak a fémeken, amely elszíneződéssel jár a saválló fém felületén.
  • Kizárólag erre a célra épített, saválló tengellyel szerelt vízforgató szivattyút tegyünk a rendszerbe
  • A medence víze minden esőzésnél és friss víz utánpótlásnál hígul. A sókoncentrációt figyelni kell a medence vizében. Igény szerint után kell tölteni a sóból, hogy meglegyen a minimum 4 mg/l-es koncentráció a vízben. Amennyiben tartós ideig alacsony sókoncentráció mellett üzemel a sóbontó cella, az a cella élettartamát csökkenti. Normál esetben a sóbontó cellák 4-10 ezer órát üzemelnek.

7. UV fertőtlenítő

Az UV-C fény hatására a vízben található baktériumok, vírusok, gombák, algák és egyéb mikroorganizmusok elpusztulnak vegyszerek hozzáadása nélkül. Az UV lámpa 253,7 nm hullámhosszú UV-C sugárzást bocsát ki. Lehetetlenné teszi az elszaporodásukat, ezzel jelentősen csökkentve az adagolandó fertőtlenítőszer mennyiségét. Kiegészítő vízkezelésként klóros vagy aktív oxigénes fertőtlenítés javasolt mellé.

8. Zsompakna

A gépházba javasolt 30×30 cm széles és legalább 20 cm mély mélyedés, amelybe zsompszivattyút helyezünk. Feladata, hogy a gépházban összegyűlő nem kívánatos víz (pl. esővíz, talajvíz, csőtörésből fakadó víz, stb.) ebbe a mélyedésbe gyűljön össze, és ne az értékes vízforgató- és élményszivattyúkat áztassa el. A gépház aljzatbetonba egy festékesvödör berakásával tökéletesen kialakítható.

9. Zsompszivattyú

A zsompaknába helyezzük bele, ahonnan a felgyülemlő vizet szivattyúzza ki a gépházból. Alkalmazása az értékes gépészet elázása elkerülése végett javasolt. Belső érzékelős merülőszivattyút alkalmazzunk zsompszivattyúnak. Pl. DAB Verty Nova

10. Élményszivattyú

A medencébe telepített élményelemekhez (masszázs, ellenáramoltató, nyakzuhany, stb.) használt szivattyú. A medencéből szívja és oda nyomja vissza a vizet a szűrésforgatástól független, zárt rendszeren keresztül.

Általában nagy teljesítményűek: min. 20 m3/óra. Előszűrő kosárral (más néven hajfogó) általában nem rendelkeznek.

11. Kiegyenlítő tartály

Feszített víztükrű medencéknél alkalmazott víztározó puffertartály. A medencéből a víz eltávozik a bukóélen átfolyva a vályúkon keresztül. A vályúkból érkező víz a kiegyenlítőtartályba folyik, ahonnan a vízforgató szivattyú átnyomja a vizet a szűrőtartályon át vissza a medencébe. A kiegyenlítő tartály mérete a medence méretéhez igazodik. Általában a medence méretének a 5 %-a. A kiegyenlítő tartály a gépházban vagy annak közelében helyezkedik el. A kiegyenlítő tartály lehet egy vízszigetelt betontest és készülhet műanyagból is.

Célja, hogy a feszített víztükrű medencében állandó legyen a vízszint a vízben tartózkodó személyek számától függetlenül. Érdemes felül-, mintsem alulméretezni. Automata vízszintszabályzó rendszert és biztonsági túlfolyót is építünk bele.

0
    0
    Kosár
    A kosár üres :(Vissza a boltba